Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda
Matsvinn som blir inredningsdesign, stadsodling som levererar skörden till restauranger samt frysta färdiglagade maträtter gjorda på räddade råvaror för försäljning till konsument, det är vinnarbidragen till hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2021. Bakom projekten står inredningsdesigner Carolina Härdh, stadsbonden Klara Hansson från Stadsnära odling i Göteborg samt entreprenören Filip Lundin vid Sopköket i Stockholm. De tre vinnarna får möjlighet att utveckla sina idéer med hjälp av innovationsstöd under våren 2022.
White Guide presenterar idag vinnarna till hållbarhetspriset och innovationsprogrammet 100% Cirkulärt. Innovationsprogrammet omfattar hela Sverige och syftet är att öka takten på omställningen till cirkulär ekonomi i restaurangnäringen. Restauranger, barer och caféer har under hösten inbjudits att söka med förslag på nya idéer till den cirkulära ekonomin. Av totalt 30 idéer med fokus på olika aspekter av cirkularitet och hållbarhet har juryn nu utsett de tre pristagarna.
Vinnarna av 100% Cirkulärt 2021 är:
Matsvinn blir inredningsdesign – Carolina Härdh
Genom att gräva där hon står på den svenska västkusten, har Carolina Härdh tagit matrester från restaurang och omvandlat till inredningsdetaljer för samma bransch. Med en relativt enkel process blir ostronskal, musselskal och fiskben ett beständigt material som i olika former och funktioner bidrar till restauranggästernas totalupplevelse, som möbler, bord, bordsdetaljer, yta att beröra och visuellt utseende. Idén är redan förverkligad i liten skala, men processen har potential att förfinas, effektiviseras och skalas upp. Den kan dessutom fungera som inspirationskälla för liknande cirkulära modeller som kopplar annat matsvinn, avfall och överblivna material från restaurang med andra industrier och verksamheter.
Stadsodling för odling av grönsaker till restaurang – Stadsbonden och projektledaren Klara Hansson hos Stadsnära odling vid Fastighetskontoret inom Göteborg Stad
Den småskaliga, ekologiska modellodlingen på Angereds gård i Göteborg har drivits framgångsrikt av stadsbonden Klara Hansson i tre år med syfte att producera mat och erbjuda utbildning. Arbetet har skett enligt principerna för market gardening, och varit förlagd på ett stycke marginell mark ägd av kommunen. Det är en modell för att odla i och nära staden genom att utnyttja ytor som annars inte används, öka stadens självförsörjningsgrad och minska transporterna. Stora möjligheter finns att skala upp, eftersom outnyttjade markområden finns på många håll i stadsmiljö. Projektet är minutiöst dokumenterat och kan därigenom fungera som modell för liknande projekt i andra delar av Sverige. Dokumentationen innebär en unik kunskapskälla om hur odlingarna kan fungera i svenska förhållanden med vår arbetsmarknad, klimatförutsättningar, matkultur och marknadsförutsättningar. Beräkningar finns kring produkternas möjliga försäljningskanaler, och hur finansieringen ser ut beroende på förutsättningarna.
Färdiglagade frysta maträtter gjorda på räddade råvaror – Filip Lundin vid restaurang Sopköket
Visionen är en produktserie för konsumenter med fryst färdigmat gjord på räddade råvaror från livsmedelshandeln. En produktserie med tydlig marknadsprofil, paketering och ursprungsangivelse för var råvarorna kommer ifrån. Med många års erfarenhet av att skapa färska maträtter för restaurangservering och catering, är Sopköket i en stark position att kunna förverkliga visionen. Tack vare Sopkökets erfarenheter och research på området, och den stora potentiella tillgången på matsvinn, skulle en sådan produktserie kunna skalas upp till stor volym. Dessutom skulle en fungerande och ekonomiskt hållbar modell vara inspirationskälla till många andra aktörer att kopiera verksamheten.
Kriterierna för att vinna 100% Cirkulärt och få ta del av innovationsstödet är att idén ska vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangbranschen som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv.
– Vinnarna är exempel på idéer som konkret kan göra stor skillnad för omställningen till ett sundare matsystem, både på restaurang och i hemmen, säger Per Styregård, juryns ordförande. Vi gratulerar alla tre och ser fram emot att följa dem vidare i förverkligande av projekten. I ett större perspektiv, det som gör juryns arbete så spännande är att restaurangbranschen börjat förstå sin potential som idéspruta för att lösa globala matutmaningar.
I juryn medverkar förutom journalisten Per Styregård, strategen Ingela Wickman Bois, kommunikationschefen Jessica Engelbrecht från Stockholm Gas, innovationschefen Victoria Roos från Electrolux Professional, bonden och entreprenören Jens Thulin, samt krögarna och hållbarhetsexperterna Ulrika Brydling, Sofia B Olsson, Johan Gottberg. Juryn har även tillgång till rådgivning via en rad experter inom hållbarhet och cirkulär ekonomi i programmets advisory board.
Pristagarna presenteras närmare i januari då de matchas med innovationsstöd för att få hjälp att komma vidare och förverkliga sina idéer under 2022. Innovationsstöden skräddarsys baserat på idéskaparnas behov och består bland annat av coachingtimmar, nätverk och kontakter från representanter inom forskning och akademi såsom Ideon Innovation, RISE Research Institute of Sweden och Restaurangakademien med flera. White Guide, Stockholm Gas, Electrolux Professional och The Absolut Company kommer även att stötta och rapportera om projekten under våren.
Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas nu vidare till ett innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional och The Absolut Company tillsammans med representanter från forsknings- och utbildningssektorn.
För mer information, kontakta: press@whiteguide.com
Ami Hovstadius, projektledare 100% Cirkulärt, White Guide Global AB, 070 999 45 00, ami@whiteguide.com eller Jessica Engelbrecht, kommunikationschef, Stockholm Gas, 070 315 52 07, jessica.engelbrecht@stockholmgas.se
De har vunnit 100% Cirkulärt tidigare:
- 2020/2021 Oaxen Krog, Rosendals Trädgård & Gunnebo Slott
- 2018/2019 Kalf & Hansen
- 2016/2017 Restaurang Volt
Så går 100% Cirkulärt till:
Anmälan till den årliga tävlingen sker under hösten. I november utses ett antal finalister av en expertjury. I december presenteras de slutliga vinnarna som får möjlighet till sex månaders innovationsstöd för att ta nästa steg och förverkliga sina idéer.
100% Cirkulärt Jury:
- Per Styregård – juryns ordförande, skribent och redaktör på White Guide och 12 Forward, DI Weekend och ICON Magazine.
- Jessica Engelbrecht – kommunikationschef Stockholm Gas.
- Viktoria Roos – ledare för öppen innovation på Electrolux Professional.
- Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert.
- Sofia B Olsson – driver restaurang Vrå, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018
- Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet och K-märkt samt konsult ökad hållbarhet och långsiktiga kvalitativa förändringar.
- Ingela Wickman Bois – rådgivare strategier cirkulär affärsutveckling och innovation till storföretag och SMEs, Exeter Executive Business School & Ellen MacArthur Foundation.
- Jens Thulin, småskalig nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat.
100% Cirkulärt Advisory Board:
Juryn har tillgång till rådgivning från experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och specialområden beroende på idéernas karaktär. Advisory Board kompletteras löpande med specifik kompetens beroende på idéernas karaktär.
- Emma Troedsson – affärsutvecklare Ideon Innovation.
- Jennifer Davis – forskare inom hållbar produktion och konsumtion av mat, RISE.
- Britta Florén – seniorkonsult inom hållbar produktion och konsumtion och expert på livsmedels miljöpåverkan, RISE Research Institutes Of Sweden.
- Lina Andersson Fasth – verksamhetsledare och projektledare företags- och måltidsutveckling inom RISE Research Institutes Of Sweden.
- Jesper Johansson – vd, Restaurangakademien.
- Jennie Walther, nordisk marknadschef, Electrolux Professional.
- Karin Ekroth –The Absolut Company.
- Rune Kalf Hansen – Kalf & Hansen.
- Paul Svensson – Fotografiska och Paul Taylor Lanthandel.
- Dheeraj Singh – Indian Street Food med hållbarhetsinriktning.
- Fredrik Johnsson – ordförande Exceptionell Råvara, tidigare ägare och köksmästare på restaurang Volt.
- Nidal Kersh –krögare och ägare av Falafelbaren och Pita.
- Erik Brandsma – vd Sveaskog, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten och hållbarhetschef i FN.
- Fia Gulliksson – hållbarhetsentreprenör, Food In Action.
Om 100% Cirkulärt:
100% Cirkulärt är ett framtidsinriktat hållbarhetspris och innovationsprogram som aktivt uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet under sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till omställning till den cirkulära ekonomin och bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen. Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas vidare till ett innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional och The Absolut Company tillsammans med representanter från forskning och akademi. Läs mer här.
Mer från nyheter
Recept: Sommar med Stockholm Gas
Publicerat: 18 juni, 2024
Under Stockholms stjärnor
Publicerat: 17 april, 2024
Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas
Publicerat: 21 mars, 2024
Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen
Publicerat: 21 februari, 2024
Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet
Publicerat: 16 februari, 2024
Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris
Publicerat: 25 januari, 2024
Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos
Publicerat: 21 december, 2023
Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast
Publicerat: 20 december, 2023
En hyllning till gasspisen och gasen
Publicerat: 20 december, 2023
”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”
Publicerat: 7 december, 2023
Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris
Publicerat: 4 december, 2023
Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023
Publicerat: 21 november, 2023
Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare
Publicerat: 29 oktober, 2023
Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra
Publicerat: 27 oktober, 2023
När temperaturen faller och snön lägger sig
Publicerat: 27 oktober, 2023
Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet
Publicerat: 27 oktober, 2023
Gas – inte bara för matlagning
Publicerat: 27 oktober, 2023
Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst
Publicerat: 10 oktober, 2023
Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj
Publicerat: 29 september, 2023
Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon
Publicerat: 29 september, 2023
Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge
Publicerat: 18 september, 2023
Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök
Publicerat: 25 maj, 2023
Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris
Publicerat: 25 maj, 2023
Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter
Publicerat: 3 april, 2023
Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom
Publicerat: 3 april, 2023
Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren
Publicerat: 3 april, 2023
Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut
Publicerat: 14 mars, 2023
Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars
Publicerat: 8 mars, 2023
Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag
Publicerat: 3 februari, 2023
Information om skattebefrielse för biogas
Publicerat: 1 februari, 2023
Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen
Publicerat: 15 januari, 2023
Juliga recept för gasspisen och ugnen
Publicerat: 16 december, 2022
De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022
Publicerat: 8 december, 2022
Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor
Publicerat: 28 november, 2022
Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 22 november, 2022
100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!
Publicerat: 3 oktober, 2022
Prisinformation september
Publicerat: 29 september, 2022
Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar
Publicerat: 2 maj, 2022
Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan
Publicerat: 28 april, 2022
Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas
Publicerat: 24 januari, 2022
Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda
Publicerat: 9 december, 2021
Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 25 november, 2021
Varning för bedrägeriförsök
Publicerat: 16 november, 2021
Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm
Publicerat: 2 november, 2021
Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi
Publicerat: 29 september, 2021
Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt
Publicerat: 24 augusti, 2021
Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan
Publicerat: 23 juni, 2021
Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige
Publicerat: 23 juni, 2021
Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm
Publicerat: 7 maj, 2021
Vi byter till nytt faktureringssystem
Publicerat: 4 maj, 2021
Gasnät till Västberga
Publicerat: 15 april, 2021
Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket
Publicerat: 6 april, 2021
White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21
Publicerat: 15 december, 2020
Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 2 december, 2020
30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige
Publicerat: 11 november, 2020
Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB
Publicerat: 28 oktober, 2020
Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen
Publicerat: 8 oktober, 2020
Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden
Publicerat: 25 september, 2020
Låt ditt drömkök bli verklighet!
Publicerat: 10 september, 2020
Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm
Publicerat: 1 juni, 2020
’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen
Publicerat: 20 maj, 2020
Gasbranschens klimatfärdplan lanserad
Publicerat: 30 januari, 2020
Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna
Publicerat: 13 november, 2019
Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts
Publicerat: 20 september, 2019
Så lagar du Pauls taco
Publicerat: 18 september, 2019
131-årig stockholmare går i pension
Publicerat: 11 september, 2019
Genomgång av gaskunder på Södermalm
Publicerat: 9 september, 2019
Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati
Publicerat: 29 augusti, 2019
Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 27 juni, 2019
Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 26 juni, 2019
Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning
Publicerat: 28 mars, 2019
Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare
Publicerat: 16 november, 2018
Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris
Publicerat: 5 oktober, 2018
Muskot tar hållbarhet ett steg längre
Publicerat: 18 september, 2018
Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas
Publicerat: 30 augusti, 2018
Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra
Publicerat: 24 augusti, 2018
Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas
Publicerat: 6 juli, 2018
Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas
Publicerat: 27 juni, 2018
”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”
Publicerat: 15 juni, 2018
IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet
Publicerat: 23 maj, 2018
Tar gasens möjligheter ett steg längre
Publicerat: 15 maj, 2018
Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen
Publicerat: 7 maj, 2018
100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen
Publicerat: 26 april, 2018
Förslag till nationell biogasstrategi presenterad
Publicerat: 13 april, 2018
Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor
Publicerat: 25 mars, 2018
Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet
Publicerat: 13 mars, 2018
2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil
Publicerat: 10 januari, 2018
Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig
Publicerat: 26 oktober, 2017
Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse
Publicerat: 2 oktober, 2017
Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter
Publicerat: 10 maj, 2017
Nu har Operakällaren två lågor i White Guide
Publicerat: 24 mars, 2017
Eriks Restauranger går över till förnybar gas
Publicerat: 2 december, 2016
Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare
Publicerat: 1 november, 2016
Grön gas blir guld värd på krogen
Publicerat: 6 oktober, 2016
Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid
Publicerat: 15 september, 2016
Höstens mattrend: 100% biogas
Publicerat: 30 augusti, 2016
Fortum Värme avyttrar gasverksamheter
Publicerat: 1 juli, 2016
Stockholmskrogar satsar på grön gas
Publicerat: 25 maj, 2016
Laga mat på gasspis
Publicerat: 10 maj, 2016
Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
Publicerat: 10 maj, 2016
Nytt hållbarhetspris för restauranger
Publicerat: 11 april, 2016