Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt
Idag presenterar White Guide de sju finalisterna till hållbarhetspriset 100% Cirkulärt. Priset har instiftats på initiativ av Stockholm Gas. Årets finalister står för en mångfald av idéer för hållbar utveckling och omställning till cirkulär ekonomi i restaurangbranschen. I mitten av december avslöjas vinnarna – som med innovationsstöd får hjälp att förverkliga sina idéer under våren 2022.
100% Cirkulärt är ett framtidsinriktat hållbarhetspris och innovationsprogram med syfte att öka takten på omställningen till cirkulär ekonomi och en hållbar restaurangnäring. I augusti uppmanades alla i branschen att skicka in idéer. Under hösten har en expertjury arbetat med att utse sju finalister, och de vinnande projekten presenteras i december. De bästa förslagen får möjlighet att förverkliga sina idéer under våren 2022.
Till årets upplaga av 100% Cirkulärt skickades ett 30-tal idéer in, från Skåne och Göteborg till Gotland, Stockholm och Jämtland. Gemensamt för de inskickade bidragen är att de rör hållbart och cirkulärt tänkande inom restaurang – men med olika fokus, exempelvis förpackningsdesign, affärsmodeller, stadsodling, matsvinn och digitalisering.
För att vinna priset och få ta del av innovationsstödet, ska idén vara relevant för de globala hållbarhetsmålen, vara skalbar och mätbar, samt ha stor potential för att få effekt och i förlängningen kunna spridas för att påverka såväl restaurangbranschen som konsumentvärderingar och matsystemet i stort.
Dessa sju idéer bedömer juryn bäst motsvarar kriterierna. De nominerade till 100% Cirkulärt 2021 utan inbördes rangordning är:
1.Nyckelfärdiga dryckesfabriker i miniatyr – Wayout
En kombinerad vattenreningsanläggning och mikrobryggeri som minskar klimatavtrycket för dryck genom att minska behovet av transport i flaskor och andra förpackningar. Anläggningen kan rena alla typer av vatten, även avsalta havsvatten, för användning som dricksvatten eller produktion av andra drycker i anläggningen, och på så sätt motverka konsekvenserna av orent dricksvatten.
2.Matavfall blir inredningsdesign – Carolina Härdh
Av ostronskal, musselskal och fiskben som samlats in från restauranger och leverantörer skapas ett material som kan formas till olika inredningsdetaljer som stolar, bord och bordsdetaljer. Fiskbenen används för att göra lim och skalen mals sönder.
3.Hållbara dryckesförpackningar för restaurang – Dryckesbutiken
Ett delvis återvinningsbart engångsfat för dryck som delvis är gjort på återvunnet material. Jämfört med framför allt glas innebär engångsfatet ett radikalt minskat klimatavtryck från transporter, eftersom vikten minskar.
4.Naturlig rengöring för restaurang – Lisa Lönner Pulkkinen
Ett lättillgängligt sortiment av rengöringsprodukter för restauranger och storkök med naturliga ingredienser.
5.Stadsdelsodling för leverans till restaurang – Klara Hansson
Ett väldokumenterat och fungerande system för att odla upp marginalmarker i en stadsdel för att leverera stora volymer grönsaker till offentliga kök och privata restauranger.
6.AI för nätverk av småskaliga restauranger och odlare – Flammans skafferi
En modell för att skapa ett antal lokala nätverk av mindre restauranger och småskaliga odlare spridda över landet, där konkurrenskraft och ekonomisk stabilitet ska öka med hjälp av delad data och AI.
7.Fryst färdigmat gjord på matsvinn – Sopköket
En produktserie för konsumenter med fryst färdigmat gjord på räddade råvaror från livsmedelshandeln och restauranger.
I mitten av december utser juryn de tre vinnande bidragen, och i januari förmedlas innovationsstöd för genomförande under våren 2022. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler i restaurangbranschen att ställa om till en cirkulär ekonomi.
Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas nu vidare till ett innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional och The Absolut Company tillsammans med representanter från forsknings- och utbildningssektorn.
För mer information, kontakta: press@whiteguide.com
Ami Hovstadius, projektledare 100% Cirkulärt, White Guide Global AB, 070 999 45 00, ami@whiteguide.com eller Jessica Engelbrecht, kommunikationschef, Stockholm Gas, 070 315 52 07, jessica.engelbrecht@stockholmgas.se
De har vunnit 100% Cirkulärt tidigare:
- 2020/2021 Oaxen Krog, Rosendals Trädgård & Gunnebo Slott
- 2018/2019 Kalf & Hansen
- 2016/2017 Restaurang Volt
Så går 100% Cirkulärt till:
Anmälan till den årliga tävlingen sker under hösten. I november utses ett antal finalister av en expertjury. I december presenteras de slutliga vinnarna som får möjlighet till sex månaders innovationsstöd för att ta nästa steg och förverkliga sina idéer.
100% Cirkulärt Jury:
- Per Styregård – juryns ordförande, skribent och redaktör på White Guide och 12 Forward, DI Weekend och ICON Magazine.
- Jessica Engelbrecht – kommunikationschef Stockholm Gas.
- Viktoria Roos – ledare för öppen innovation på Electrolux Professional.
- Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert.
- Sofia B Olsson – driver restaurang Vrå, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018 av nätverket Hållbara Restauranger.
- Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet och K-märkt samt konsult med kreativt kaos som verktyg för att skapa ökad hållbarhet och långsiktiga kvalitativa förändringar.
- Ingela Wickman Bois – rådgivare strategier cirkulär affärsutveckling och innovation till storföretag och SMEs, Exeter Executive Business School & Ellen MacArthur Foundation.
- Jens Thulin, småskalig nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat.
100% Cirkulärt Advisory Board:
Juryn har tillgång till rådgivning från experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och specialområden beroende på idéernas karaktär. Advisory Board kompletteras löpande med specifik kompetens beroende på idéernas karaktär.
- Emma Troedsson – affärsutvecklare Ideon Innovation.
- Jennifer Davis – forskare inom hållbar produktion och konsumtion av mat, RISE.
- Britta Florén – seniorkonsult inom hållbar produktion och konsumtion och expert på livsmedels miljöpåverkan, RISE Research Institutes Of Sweden.
- Lina Andersson Fasth – verksamhetsledare och projektledare företags- och måltidsutveckling inom RISE Research Institutes Of Sweden.
- Jesper Johansson – vd, Restaurangakademien.
- Jennie Walther, nordisk marknadschef, Electrolux Professional.
- Karin Ekroth –The Absolut Company.
- Rune Kalf Hansen – Kalf & Hansen.
- Paul Svensson – Fotografiska och Paul Taylor Lanthandel.
- Dheeraj Singh – Indian Street Food med hållbarhetsinriktning.
- Fredrik Johnsson – ordförande Exceptionell Råvara, tidigare ägare och köksmästare på restaurang Volt.
- Nidal Kersh –krögare och ägare av Falafelbaren och Pita.
- Erik Brandsma – vd Sveaskog, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten och hållbarhetschef i FN.
- Fia Gulliksson – hållbarhetsentreprenör, Food In Action.
Mer från nyheter
Recept: Sommar med Stockholm Gas
Publicerat: 18 juni, 2024
Under Stockholms stjärnor
Publicerat: 17 april, 2024
Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas
Publicerat: 21 mars, 2024
Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen
Publicerat: 21 februari, 2024
Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet
Publicerat: 16 februari, 2024
Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris
Publicerat: 25 januari, 2024
Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos
Publicerat: 21 december, 2023
Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast
Publicerat: 20 december, 2023
En hyllning till gasspisen och gasen
Publicerat: 20 december, 2023
”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”
Publicerat: 7 december, 2023
Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris
Publicerat: 4 december, 2023
Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023
Publicerat: 21 november, 2023
Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare
Publicerat: 29 oktober, 2023
Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra
Publicerat: 27 oktober, 2023
När temperaturen faller och snön lägger sig
Publicerat: 27 oktober, 2023
Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet
Publicerat: 27 oktober, 2023
Gas – inte bara för matlagning
Publicerat: 27 oktober, 2023
Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst
Publicerat: 10 oktober, 2023
Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj
Publicerat: 29 september, 2023
Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon
Publicerat: 29 september, 2023
Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge
Publicerat: 18 september, 2023
Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök
Publicerat: 25 maj, 2023
Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris
Publicerat: 25 maj, 2023
Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter
Publicerat: 3 april, 2023
Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom
Publicerat: 3 april, 2023
Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren
Publicerat: 3 april, 2023
Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut
Publicerat: 14 mars, 2023
Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars
Publicerat: 8 mars, 2023
Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag
Publicerat: 3 februari, 2023
Information om skattebefrielse för biogas
Publicerat: 1 februari, 2023
Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen
Publicerat: 15 januari, 2023
Juliga recept för gasspisen och ugnen
Publicerat: 16 december, 2022
De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022
Publicerat: 8 december, 2022
Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor
Publicerat: 28 november, 2022
Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 22 november, 2022
100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!
Publicerat: 3 oktober, 2022
Prisinformation september
Publicerat: 29 september, 2022
Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar
Publicerat: 2 maj, 2022
Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan
Publicerat: 28 april, 2022
Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas
Publicerat: 24 januari, 2022
Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda
Publicerat: 9 december, 2021
Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 25 november, 2021
Varning för bedrägeriförsök
Publicerat: 16 november, 2021
Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm
Publicerat: 2 november, 2021
Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi
Publicerat: 29 september, 2021
Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt
Publicerat: 24 augusti, 2021
Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan
Publicerat: 23 juni, 2021
Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige
Publicerat: 23 juni, 2021
Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm
Publicerat: 7 maj, 2021
Vi byter till nytt faktureringssystem
Publicerat: 4 maj, 2021
Gasnät till Västberga
Publicerat: 15 april, 2021
Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket
Publicerat: 6 april, 2021
White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21
Publicerat: 15 december, 2020
Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 2 december, 2020
30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige
Publicerat: 11 november, 2020
Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB
Publicerat: 28 oktober, 2020
Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen
Publicerat: 8 oktober, 2020
Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden
Publicerat: 25 september, 2020
Låt ditt drömkök bli verklighet!
Publicerat: 10 september, 2020
Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm
Publicerat: 1 juni, 2020
’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen
Publicerat: 20 maj, 2020
Gasbranschens klimatfärdplan lanserad
Publicerat: 30 januari, 2020
Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna
Publicerat: 13 november, 2019
Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts
Publicerat: 20 september, 2019
Så lagar du Pauls taco
Publicerat: 18 september, 2019
131-årig stockholmare går i pension
Publicerat: 11 september, 2019
Genomgång av gaskunder på Södermalm
Publicerat: 9 september, 2019
Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati
Publicerat: 29 augusti, 2019
Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 27 juni, 2019
Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 26 juni, 2019
Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning
Publicerat: 28 mars, 2019
Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare
Publicerat: 16 november, 2018
Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris
Publicerat: 5 oktober, 2018
Muskot tar hållbarhet ett steg längre
Publicerat: 18 september, 2018
Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas
Publicerat: 30 augusti, 2018
Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra
Publicerat: 24 augusti, 2018
Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas
Publicerat: 6 juli, 2018
Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas
Publicerat: 27 juni, 2018
”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”
Publicerat: 15 juni, 2018
IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet
Publicerat: 23 maj, 2018
Tar gasens möjligheter ett steg längre
Publicerat: 15 maj, 2018
Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen
Publicerat: 7 maj, 2018
100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen
Publicerat: 26 april, 2018
Förslag till nationell biogasstrategi presenterad
Publicerat: 13 april, 2018
Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor
Publicerat: 25 mars, 2018
Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet
Publicerat: 13 mars, 2018
2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil
Publicerat: 10 januari, 2018
Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig
Publicerat: 26 oktober, 2017
Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse
Publicerat: 2 oktober, 2017
Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter
Publicerat: 10 maj, 2017
Nu har Operakällaren två lågor i White Guide
Publicerat: 24 mars, 2017
Eriks Restauranger går över till förnybar gas
Publicerat: 2 december, 2016
Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare
Publicerat: 1 november, 2016
Grön gas blir guld värd på krogen
Publicerat: 6 oktober, 2016
Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid
Publicerat: 15 september, 2016
Höstens mattrend: 100% biogas
Publicerat: 30 augusti, 2016
Fortum Värme avyttrar gasverksamheter
Publicerat: 1 juli, 2016
Stockholmskrogar satsar på grön gas
Publicerat: 25 maj, 2016
Laga mat på gasspis
Publicerat: 10 maj, 2016
Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
Publicerat: 10 maj, 2016
Nytt hållbarhetspris för restauranger
Publicerat: 11 april, 2016