Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris
Juryn presenterar idag 2023 års vinnare av innovationspriset Circular Gastronomy Challenge. Syftet med priset är att stötta idéer och initiativ som kan driva förändring. Vem som helst i Sverige kan söka och årets rekordmånga nomineringar – över 40 idéer – täcker in de flesta områden inom en restaurangverksamhet, från råvaruleveranser till matsvinn.
– De många idéer vi fått in visar på branschens engagemang i de här frågorna. De är ett tecken på att såväl krögare och anställda som deras leverantörer har smarta lösningar på vår tids utmaningar, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.
Juryn har utsett de fyra idéer som bäst motsvarar kriterierna. Två handlar om mumsiga, cirkulära och hållbara råvaror, en om ett system för återanvändbara förpackningar på restaurang, och ett förslag handlar om hur spillbitar i restaurangköket kan förvandlas till en optimal buljong.
De idéer och idéskapare som vinner innovationspriset Circular Gastronomy Challenge 2023 är:
The Good Shrimp – Matilda Olstorpe, Håva, Söderköping
Med motiveringen: För att ta sig an en av världens mest älskade och använda råvaror – en som ofta är en riktig miljöbov – och genom att odla den i en kontrollerad miljö, med landbaserade, marina system fria från antibiotika och kemikalier, kunna ge restauranger, privatpersoner och mataffärer tillgång till ett hållbart framställt alternativ av högsta smakmässiga kvalitet.
Kasta inte killingar i soptunnan – Anna Sundberg, Enöga Stockholm, Huddinge
Med motiveringen: För att först rädda och förlänga livet på hundratals individer varje år, och samtidigt skapa fördelar för den biologiska mångfalden i skog och mark. Och sedan dessutom ta tillvara och förädla hela råvaran från nos till svans, och skapa en större gastronomisk mångfald för både privatpersoner och restauranggäster.
Digitalt retursystem för återanvändbara takeaway-förpackningar – Clara Lidberg, Panter, Göteborg
Med motiveringen: För att ett av de mest genomtänkta och framgångsrika systemen för flergångsförpackningar som finns på marknaden, har stor möjlighet att spridas ännu bredare, och på så sätt potential att minska vårt klimatavtryck och nedskräpningen i naturen.
Objektiv studie i buljong – Petter Nilsson, Petri Restaurant, Stockholm
Med motiveringen: För en ingående förstudie i hur spillbitar, ben, skrov och skal i ett restaurangkök kan tas tillvara och därmed skapa en optimal och allsidig produkt utifrån kriterierna smak, doft, konsistens, energiåtgång, näringsvärde och avkastning. Resultatet av studien ska publiceras, och tanken är att metoden ska kunna användas på en uppsjö av råvaror.
Juryn som utser vinnarna består av hållbarhetsexperter och kockar med fokus på cirkulär ekonomi:
Per Styregård – juryns ordförande, skribent på DI Weekend och ICON magazine
Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
Johan Gottberg – grundare av Restauranglabbet, K-märkt samt konsult, Årets hållbara kock 2014
Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
Anna Henning Moberg – ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation
Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat
Rebecka Milestad – docent och forskare vid KTH, vice föreståndare för forskningscentret KTH FOOD
Elvira Molin – projektledare och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet
Circular Gastronomy Challenge är ett framtidsinriktat innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet. Idéerna och lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till hållbar utveckling. Innovationsprogrammet drivs av Circular Gastronomy i samarbete med Vasakronan, Martin & Servera, Electrolux Professional, Stockholm Gas, Göteborg & Co och Västsverige samt representanter från näringsliv, akademi och organisationer som Axfoundation, Generation Waste, Good Food Capital, IVL Svenska Miljöinstitutet, Krinova Incubator & Sience Park, KTH Food, Restaurangakademien och RISE.
Foto: Erik Olsson
Mer från nyheter
Recept: Sommar med Stockholm Gas
Publicerat: 18 juni, 2024
Under Stockholms stjärnor
Publicerat: 17 april, 2024
Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas
Publicerat: 21 mars, 2024
Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen
Publicerat: 21 februari, 2024
Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet
Publicerat: 16 februari, 2024
Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris
Publicerat: 25 januari, 2024
Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos
Publicerat: 21 december, 2023
Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast
Publicerat: 20 december, 2023
En hyllning till gasspisen och gasen
Publicerat: 20 december, 2023
”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”
Publicerat: 7 december, 2023
Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris
Publicerat: 4 december, 2023
Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023
Publicerat: 21 november, 2023
Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare
Publicerat: 29 oktober, 2023
Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra
Publicerat: 27 oktober, 2023
När temperaturen faller och snön lägger sig
Publicerat: 27 oktober, 2023
Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet
Publicerat: 27 oktober, 2023
Gas – inte bara för matlagning
Publicerat: 27 oktober, 2023
Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst
Publicerat: 10 oktober, 2023
Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj
Publicerat: 29 september, 2023
Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon
Publicerat: 29 september, 2023
Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge
Publicerat: 18 september, 2023
Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök
Publicerat: 25 maj, 2023
Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris
Publicerat: 25 maj, 2023
Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter
Publicerat: 3 april, 2023
Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom
Publicerat: 3 april, 2023
Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren
Publicerat: 3 april, 2023
Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut
Publicerat: 14 mars, 2023
Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars
Publicerat: 8 mars, 2023
Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag
Publicerat: 3 februari, 2023
Information om skattebefrielse för biogas
Publicerat: 1 februari, 2023
Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen
Publicerat: 15 januari, 2023
Juliga recept för gasspisen och ugnen
Publicerat: 16 december, 2022
De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022
Publicerat: 8 december, 2022
Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor
Publicerat: 28 november, 2022
Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 22 november, 2022
100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!
Publicerat: 3 oktober, 2022
Prisinformation september
Publicerat: 29 september, 2022
Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar
Publicerat: 2 maj, 2022
Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan
Publicerat: 28 april, 2022
Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas
Publicerat: 24 januari, 2022
Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda
Publicerat: 9 december, 2021
Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 25 november, 2021
Varning för bedrägeriförsök
Publicerat: 16 november, 2021
Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm
Publicerat: 2 november, 2021
Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi
Publicerat: 29 september, 2021
Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt
Publicerat: 24 augusti, 2021
Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan
Publicerat: 23 juni, 2021
Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige
Publicerat: 23 juni, 2021
Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm
Publicerat: 7 maj, 2021
Vi byter till nytt faktureringssystem
Publicerat: 4 maj, 2021
Gasnät till Västberga
Publicerat: 15 april, 2021
Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket
Publicerat: 6 april, 2021
White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21
Publicerat: 15 december, 2020
Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 2 december, 2020
30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige
Publicerat: 11 november, 2020
Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB
Publicerat: 28 oktober, 2020
Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen
Publicerat: 8 oktober, 2020
Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden
Publicerat: 25 september, 2020
Låt ditt drömkök bli verklighet!
Publicerat: 10 september, 2020
Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm
Publicerat: 1 juni, 2020
’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen
Publicerat: 20 maj, 2020
Gasbranschens klimatfärdplan lanserad
Publicerat: 30 januari, 2020
Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna
Publicerat: 13 november, 2019
Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts
Publicerat: 20 september, 2019
Så lagar du Pauls taco
Publicerat: 18 september, 2019
131-årig stockholmare går i pension
Publicerat: 11 september, 2019
Genomgång av gaskunder på Södermalm
Publicerat: 9 september, 2019
Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati
Publicerat: 29 augusti, 2019
Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 27 juni, 2019
Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 26 juni, 2019
Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning
Publicerat: 28 mars, 2019
Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare
Publicerat: 16 november, 2018
Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris
Publicerat: 5 oktober, 2018
Muskot tar hållbarhet ett steg längre
Publicerat: 18 september, 2018
Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas
Publicerat: 30 augusti, 2018
Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra
Publicerat: 24 augusti, 2018
Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas
Publicerat: 6 juli, 2018
Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas
Publicerat: 27 juni, 2018
”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”
Publicerat: 15 juni, 2018
IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet
Publicerat: 23 maj, 2018
Tar gasens möjligheter ett steg längre
Publicerat: 15 maj, 2018
Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen
Publicerat: 7 maj, 2018
100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen
Publicerat: 26 april, 2018
Förslag till nationell biogasstrategi presenterad
Publicerat: 13 april, 2018
Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor
Publicerat: 25 mars, 2018
Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet
Publicerat: 13 mars, 2018
2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil
Publicerat: 10 januari, 2018
Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig
Publicerat: 26 oktober, 2017
Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse
Publicerat: 2 oktober, 2017
Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter
Publicerat: 10 maj, 2017
Nu har Operakällaren två lågor i White Guide
Publicerat: 24 mars, 2017
Eriks Restauranger går över till förnybar gas
Publicerat: 2 december, 2016
Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare
Publicerat: 1 november, 2016
Grön gas blir guld värd på krogen
Publicerat: 6 oktober, 2016
Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid
Publicerat: 15 september, 2016
Höstens mattrend: 100% biogas
Publicerat: 30 augusti, 2016
Fortum Värme avyttrar gasverksamheter
Publicerat: 1 juli, 2016
Stockholmskrogar satsar på grön gas
Publicerat: 25 maj, 2016
Laga mat på gasspis
Publicerat: 10 maj, 2016
Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
Publicerat: 10 maj, 2016
Nytt hållbarhetspris för restauranger
Publicerat: 11 april, 2016