Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

24 augusti, 2021

Nu kan du inom restaurangnäringen ansöka till innovationsprogrammet 100 % Cirkulärt 2021. Priset instiftades 2016 av White Guide tillsammans med Stockholm Gas som är initiativtagare. Restauranger, barer, bagerier och caféer i hela Sverige är välkomna att nominera idéer som kan ställa om verksamheten till den cirkulära ekonomin. De vinnande förslagen premieras med innovationsstöd av experter från forskning och akademi under sex månader.

100% Cirkulärt är ett innovationsprogram som under sex månader aktivt uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten följs sedan upp och sprids i syfte att inspirera hela restaurangbranschen till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin.

2016 instiftade White Guide hållbarhetspriset 100% Cirkulärt på initiativ av Stockholm Gas för att premiera förebilder och genomförda projekt på området. Under 2020 utvecklades priset till ett framtidsinriktat innovationsprogram med jurybedömda priser i tre kategorier: Innovation, Helhetsgrepp och Gästupplevelse.

– Restaurangbranschen står inför den dubbla utmaningen att återhämta sig från en pandemi och samtidigt ställa om för att möta den alltmer akuta klimatkrisen. För att hållbarhetsarbete ska vara framgångsrikt måste det vara gynnsamt, inspirerande och även roligt. Vi hoppas att 100% Cirkulärt kan vara ett stöd på vägen, säger Joanna Sundström, vd White Guide Global AB. 

Alla inom restaurang, bar, bageri och café i hela Sverige är välkomna att ansöka till programmet. Idéer tas emot i tre kategorier; Innovation, Helhetsgrepp på hållbarhet samt Gästupplevelse.

Kriterier för att få priset är att idén:

  • är relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030
  • är skalbar, mätbar och har potential att få effekt och sprida sig
  • påverkar restaurangvärlden, konsumentvärderingar och matsystemet i stort

Juryn består av nytänkande kockar och initierade hållbarhetsexperter med gedigna kunskaper inom cirkulär ekonomi och gastronomi. Juryn har även tillgång till ett advisory board med experter inom cirkulär ekonomi och hållbar utveckling, som under juryprocessen löpande kompletteras med specifik kompetens beroende på bidragens karaktär.

Nomineringsperioden pågår mellan den 24 augusti och 1 oktober och alla förslag skickas direkt till White Guide på adressen circular@whiteguide.com. I slutet av november utser juryn de tre vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under våren 2021.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att skicka in sina idéer för att få det expertstöd som möjliggörs med detta pris, säger Jessica Engelbrecht, kommunikationschef på Stockholm Gas som är medgrundare av hållbarhetspriset 100% Cirkulärt.

100% Cirkulärt 2021 utvecklas av White Guide i samarbete med Stockholm Gas, Electrolux Professional och The Absolut Company samt med representanter från forsknings- och utbildningssektorn, som till exempel Ideon Innovation, RISE Sveriges forskningsinstitut, Restaurangakademien och andra samarbetspartners.

Förra årets vinnare var en idé för rikstäckande återvinning av vinkorkar, en modell för odling inom planetära gränser samt måltidsupplevelser i ett cirkulärt system. Bakom förslagen stod Agneta Green på Oaxen Krog & Slip, Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård och Patrik Sewerin på Gunnebo Slott som alla tre har vidareutvecklat sina projekt under det senaste året.

Presskontakt:

Joanna Sundström, White Guide Global AB, 073 346 66 62, joanna@whiteguide.com
Jessica Engelbrecht, Stockholm Gas, 070 315 52 07, jessica.engelbrecht@stockholmgas.se

100% Cirkulärt är ett framtidsinriktat innovationsprogram som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt från idé till verklighet under sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin. Hållbarhetspriset instiftades av White Guide 2016 på initiativ av Stockholm Gas och utvecklas nu vidare i samarbete med Electrolux Professional och The Absolut Company i samarbete med representanter från forsknings- och utbildningssektorn.

100% Cirkulärt Jury:

Per Styregård – juryns ordförande, skribent och redaktör på White Guide och 12 Forward, DI Weekend och ICON Magazine.
Jessica Engelbrecht – kommunikationschef Stockholm Gas.
Viktoria Roos
– ledare för öppen innovation på Electrolux Professional.
Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert som driver Brydlings och Bro Park Krog.
Sofia B Olsson – driver restaurang Vrå, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018 av nätverket Hållbara Restauranger.
Fredrik Johnsson – tidigare ägare och köksmästare på restaurang Volt, numera ordförande i Exceptionell Råvara.
Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet och K-märkt samt konsult med kreativt kaos som verktyg för att skapa ökad hållbarhet och långsiktiga kvalitativa förändringar.
Ingela Bois Wickman
– rådgivare strategier cirkulär affärsutveckling och innovation till storföretag och SMEs, Exeter Executive Business School & Ellen MacArthur Foundation.
Jens Thulin, småskalig nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat.
Nidal Kersh, krögare och ägare av Falafelbaren och Pita.

100% Cirkulärt Advisory board:

Emma Troedsson, affärsutvecklare Ideon Innovation.
Jennifer Davis, forskare inom hållbar produktion och konsumtion av mat.
Britta Florén, seniorkonsult inom hållbar produktion och konsumtion och expert på livsmedels miljöpåverkan.
Lina Andersson Fasth, verksamhetsledare och projektledare företags- och måltidsutveckling, RISE Research Institutes Of Sweden.
Jesper Johansson, vd Restaurangakademien.
Jennie Walther, Electrolux Professional.
Anna Schreil, The Absolut Company.
Rune Kalf Hansen, Kalf & Hansen, pristagare 100% Cirkulärt 18/19.
Paul Svensson, Fotografiska och Paul Taylor Lanthandel.
Dheeraj Singh, Indian Street Food.

Mer från nyheter

Recept: Sommar med Stockholm Gas

Publicerat: 18 juni, 2024

Under Stockholms stjärnor

Publicerat: 17 april, 2024

Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas

Publicerat: 21 mars, 2024

Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen

Publicerat: 21 februari, 2024

Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet

Publicerat: 16 februari, 2024

Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris

Publicerat: 25 januari, 2024

Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos

Publicerat: 21 december, 2023

Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast

Publicerat: 20 december, 2023

En hyllning till gasspisen och gasen

Publicerat: 20 december, 2023

”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

Publicerat: 7 december, 2023

Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris

Publicerat: 4 december, 2023

Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023

Publicerat: 21 november, 2023

Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare

Publicerat: 29 oktober, 2023

Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra

Publicerat: 27 oktober, 2023

När temperaturen faller och snön lägger sig

Publicerat: 27 oktober, 2023

Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet

Publicerat: 27 oktober, 2023

Gas – inte bara för matlagning

Publicerat: 27 oktober, 2023

Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst

Publicerat: 10 oktober, 2023

Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj

Publicerat: 29 september, 2023

Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon

Publicerat: 29 september, 2023

Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge

Publicerat: 18 september, 2023

Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök

Publicerat: 25 maj, 2023

Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris

Publicerat: 25 maj, 2023

Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter

Publicerat: 3 april, 2023

Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom

Publicerat: 3 april, 2023

Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren

Publicerat: 3 april, 2023

Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut

Publicerat: 14 mars, 2023

Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars

Publicerat: 8 mars, 2023

Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag

Publicerat: 3 februari, 2023

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor

Publicerat: 28 november, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar

Publicerat: 2 maj, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

Publicerat: 24 januari, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan

Publicerat: 23 juni, 2021

Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige

Publicerat: 23 juni, 2021

Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm

Publicerat: 7 maj, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Gasnät till Västberga

Publicerat: 15 april, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen

Publicerat: 8 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm

Publicerat: 1 juni, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Gasbranschens klimatfärdplan lanserad

Publicerat: 30 januari, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

131-årig stockholmare går i pension

Publicerat: 11 september, 2019

Genomgång av gaskunder på Södermalm

Publicerat: 9 september, 2019

Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati

Publicerat: 29 augusti, 2019

Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 27 juni, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare

Publicerat: 16 november, 2018

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas

Publicerat: 30 augusti, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”

Publicerat: 15 juni, 2018

IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet

Publicerat: 23 maj, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Publicerat: 7 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Förslag till nationell biogasstrategi presenterad

Publicerat: 13 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet

Publicerat: 13 mars, 2018

2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil

Publicerat: 10 januari, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016